De film
Twintig jaar geleden vluchtte filmmaker Wiam Al-Zabari met zijn familie midden in de nacht weg uit Bagdad. Naar Nederland, waar zijn vader op hen wachtte. Sindsdien werd er niet meer over gesproken. Nu Wiam zelf vader is, wordt hij geconfronteerd met het feit dat hij veel over zichzelf niet weet. Dat er gaten zitten in zijn herinnering en dat hij het daardoor moeilijk vind het verhaal over hemzelf goed te kunnen doorgeven aan zijn zoon Nour. Waarom moesten ze eigenlijk vluchten? En wat is de invloed geweest van de vlucht en de aankomst in Nederland? Om daar achter te komen doorbreekt Wiam voor het eerst de stilte en gaat hij het gesprek met zijn familie aan.
- Regie: Wiam Al-Zabari
- Camera: Niels van Koevorden, Jefrim Rothuizen, Wiam Al-Zabari
- Geluid: Tim van Peppen, Gideon Bijlsma
- Montage: Augustine Huijsser, Wiam Al-Zabari, Renko Douze
- Uitvoerende productie: Merle Bemelmans, Britte Hermans, Lieke van den Ouwelant, Babet Touw & Nazima Mintjes
- Co-producent: Iris Lammertsma & Boudewijn Koole, Witfilm
- Producenten: Renko Douze & Hasse van Nunen
- Impactproducent: Hasse van Nunen
- Omroep: EO
- Lengte: 58'
- Status: De film is op tour door het land
- Met steun van het Mediafonds en VSB Fonds
De Impacttour
In de documentaire verbreekt Wiam de stilte rondom zijn vlucht. Met zijn familie gaat hij het gesprek aan over wat ze hebben meegemaakt. Hij heeft daar veel aan gehad; hij voelt dat hij de zwaarte die hij door deze ervaringen voelt minder sterk zal overdragen aan zijn kinderen. Deze ervaring zou hij anderen ook graag bieden. Daarom gaat de film op tour, om het na de vertoning met elkaar te hebben over de verhalen van anderen. In hoeverre ben je het verhaal van je ouders? Bén je je ervaringen? Kunnen onze zonen en dochters onze wonden helen? We zoeken met elkaar naar de antwoorden op deze vragen.
Een greep uit de ontroerende reacties: “Ik woon al 20 jaar in Nederland en ben de laatste twee jaar in therapie, maar realiseer me vanavond pas dat de zwaarte die ik voel tóch van mijn vluchtverleden vandaan komt” en “Dit is de mooiste avond sinds mijn aankomst in Nederland”.
Workshop modereren
Onderdeel van de impacttour is dat we mensen met een vluchtverleden willen trainen om ook een avond zoals deze te modereren. Want hoe doe je dat, ruimte geven aan zulke persoonlijke verhalen? Deze workshop wordt gegeven door Sahar Shirzad zullen en zal twee middagen en één avond in beslag nemen. De workshop is gratis. Vind je het interessant om hier meer over te weten te komen, meld je dan hier aan.
Een film van ons allemaal
Na de eerste vertoningen weten we inmiddels dat er veel mensen zijn die graag ook een eigen vertoning willen organiseren voor mensen met een soortgelijke achtergrond als Wiam. Dat juichen we alleen maar toe. Het liefst willen we dat het een film 'van ons allemaal' wordt. Wel vraagt een avond als deze om de juiste begeleiding; de onderwerpen die besproken worden zijn zwaar en uitermate persoonlijk. Daarom delen we graag onze ervaringen met iedereen die met de film aan de slag wil. Geïnteresseerd in een avond organiseren? Neem dan contact met ons op via info@eenvandejongens.nl
Met steun van het V-Fonds, Fonds21, Gemeente Utrecht en KF Hein.
Vertoningen en nagesprekken (gratis toegang):
20 september - Pakhuis de Zwijger Amsterdam (Taal: NL/Eng)
11 oktober - Vlucht Voorwaarts Assen (Taal: NL/Eng)
18 oktober - Maatschappelijk Maatwerk Den Haag (Taal: NL/Eng)
19 oktober - Humanitas Groningen (Taal: Arabisch/NL)
25 oktober - Stadkamer Zwolle (Taal: NL/Eng)
26 oktober - Humanitas Groningen (Taal: NL/Eng)
10 november - Gezellig Nijmegen (Taal: NL/Arabisch)
(Staat nog niet alle informatie online die je zoekt, hou deze site dan in de gaten voor meer informatie)